Κτηνίατρος εκτροφής: Διέξοδος ή επαγγελματική παγίδα;

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα την ημέρα που θα ξεκινούσε η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και, όπως φάνηκε, η προεκλογική περίοδος, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του «Κτηνιάτρου Εκτροφής». Η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε στο site του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου δυο μέρες μετά με πανηγυρικό πρόλογο της προέδρου του, γεμάτο πομπώδεις εκφράσεις και υποσχέσεις για το μέλλον των κτηνιάτρων και της κτηνοτροφίας χωρίς να μπαίνει στον κόπο να αναλύσει την απόφαση και να αιτιολογήσει τον ενθουσιασμό της. Για να δούμε, όμως, πόσο δικαιολογημένοι είναι αυτοί οι πανηγυρισμοί.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: Κτηνίατρος εκτροφής_Διέξοδος ή επαγγελματική παγίδα; 29-01-15

2 απαντήσεις στο Κτηνίατρος εκτροφής: Διέξοδος ή επαγγελματική παγίδα;

  • Ο/Η maria λέει:

    Ακόμα αναρωτιέμαι ποια είναι τα οφέλη από την εφαρμογή του ¨κτηνιατρου εκτροφής¨ όσον αφορά την προώθηση των επαγγελματικών συμφερόντων του κτηνιατρικού κλάδου. Μετά από τόσα χρόνια μελέτης στις ακαδημαικές αίθουσες και εξάσκησης στις κλινικές και στους στάβλους σου πετάνε ένα κόκκαλο ως διέξοδο αναζήτησης δουλειάς. Μερικοί κτηνίατροι έχουν συνεχίσει τις σπουδές τους με μεταπτυχιακά και ίσως και διδακτορικά. Ο νέος κτηνίατρος που έχει επενδύσει τόσο χρόνο σε κάποια εξειδίκευση έχει πονέσει και ματώσει για να γίνει ανταγωνιστικός με τις γνώσεις του στην αγορά. Και ποιο το αποτέλεσμα; Μπορεί να δουλέψει ως κτηνίατρος εκτροφής κάποιος ο οποίος δεν έχει ήδη γνωριμίες με τους κτηνοτρόφους της περιοχής όπου ζεί; Ποιον θα επιλέξει ο κτηνοτρόφος από την λίστα; Εκείνον που τον γνωρίζει χρόνια; ή εκείνον που θα πρωτοβγεί στην αγορά εργασίας; Δεν μπορούν όλοι οι νέοι κτηνίατροι να έχουν έναρξη επαγγέλματος στην εφορία και να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι πολύ λυπηρή αυτή η κατάσταση. Ο κτηνίατρος εκτροφής ευνοεί κυρίως αυτούς που έχουν ήδη κάποιο κτηνιατρείο ενώ οι νέοι κτηνίατροι είναι στο έλεος της ανεργίας και του οικονομικο-επαγγελματικού αδιεξόδου. Δεν θα έπρεπε ο κλάδος των κτηνιάτρων να λειτουργεί έτσι αλλά να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Επιπλέον, παρατηρώ μια αδράνεια όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου δεν γίνονται προσπάθειες προς κάποιες κατευθύνσεις που θα έπρεπε να γίνονται. Όπως το γεγονός ότι άλλοι κλάδοι εργασίας αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα ή εργάζονται σε θέσεις που θα έπρεπε μερίδιο να έχουν και οι κτηνίατροι. Όλοι οι άλλοι διεκδικούν και αποκτούν και οι κτηνίατροι τίποτα. Δεν βλέπω ενεργές κινήσεις προς την πολιτεία και το κράτος για την διεκδίκηση των επαγγελματικών μας επιδιώξεων αλλά προχωράμε ο καθένας βολεμένος με τον τρόπο του και όπως κάτσει. Και με μεγάλη λύπη βλέπω πως ενώ όλοι οι κτηνίατροι θα έπρεπε μαζί συσπειρωμένοι να αγωνιζόμαστε για το μερίδιο μας στην εργασία και προβάλλοντας την συνεισφορά του κτηνιάτρου προωθώντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα εκεί που μας τα στερούν τηρείται σιγή ιχθύος. Ή κάποια μερίδα κτηνιάτρων να στηρίζει τα συμφέροντα της αδιαφορώντας για του υπόλοιπους που μόλις έχει βγει στην αγορά εργασίας. Χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα αλλά κάποιοι δεν ξέρω με τι σκοπιμότητες ή τι έχουν στο μυαλό τους χειροκροτούν τον κτηνίατρο εκτροφής και τον επιδοκιμάζουν. Ποιες είναι οι συνθήκες που καλείται ο κτηνίατρος επιστήμονας να εργαστεί; Με τι απολαβές; Πόσο χαμηλά ακόμα πρέπει να πέσουμε; Πόσο; Οι νέοι κτηνίατροι είμαστε απροστάτευτοι και οι παλιότεροι απλά προασπίζουν τα συμφέροντά τους. Καμία προώθηση για τον κλάδο μας. ΚΑΜΙΑ. Είναι λυπηρό και εξευτελιστικό.

  • Ο/Η maria λέει:

    Επιπλέον δείτε τι προσέλαβε πρόσφατα το ινστιτούτο κτηνιατρικών ερευνών Θεσσαλονίκης για «Αναλύσεις δειγμάτων αγελαδινού γάλακτος και γάλακτος πρόβειας και αίγειας προέλευσης με ELISA και PCR». Η προκήρυξη με αριθμό ΑΔΑ : 7Ω8ΧΟΞ3Μ – ΓΦΥ ζητούσε έναν γεωπόνο / τεχνολόγο τροφίμων ΠΕ αποκλείοντας παντελώς τους κτηνιάτρους. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι – εμένα πάντως δεν μου φαίνεται σωστό. Δηλαδή γεωπόνος μπορεί να εργαστεί ενώ κτηνίατρος όχι; Τι κάνουμε λοιπόν για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του κτηνιατρικού κλάδου μας; Λυπηρό και εξευτελιστικό.

Αφήστε μια απάντηση