Αρχείο μηνός Μάρτιος 2013

Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση του ΠΚΣ στις 10-02-13

Στις 10-02-2013, στο περιθώριο της έκθεσης ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Μετά από μία συζήτηση που διήρκησε πάνω από 4 ώρες και την παρακολούθησαν πάνω από 60 συνάδελφοι, η Γενική Συνέλευση κατέληξε σε μία ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, βάσει της οποίας η Διοικούσα Επιτροπή εξουσιοδοτείται να κάνει τα ακόλουθα:

  • Να προχωρήσει στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Να ελέγξει τους όρους με τους οποίους εργάζονται οι συνάδελφοι στα ιατρεία μικρών ζώων (αδήλωτη-απλήρωτη εργασία κτλ).
  • Να ανοίξει το ζήτημα της πρόσληψης κτηνιάτρων στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της Λύσσας.
  • Να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ στην εκτίμηση των αναγκών για συμβασιούχους κτηνιάτρους καθώς επίσης και στην παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κτηνιατρικών θεμάτων.
  • Να παρακολουθήσει και να παρουσιάσει στους συναδέλφους τα σχέδια Π.Δ. που υπάρχουν για τον “εγκεκριμένο κτηνίατρο”. Θα πρέπει η ΔΕ να κινηθεί πάνω στη βάση των έως τώρα αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων που τοποθετούνται ενάντια στη λογική της θέσπισης του “εγκεκριμένου κτηνιάτρου” και να απαιτήσει προσλήψεις κτηνιάτρων.
  • Να παρουσιάσει νέο καταστατικό πλαίσιο δεοντολογίας, όπου θα προσδιορίζεται η έννοια του πειθαρχικού παραπτώματος και οι ποινές που προβλέπονται στις νέες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να διατηρηθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών ως τεκμήριο κτηνιατρικών πράξεων προς εταιρίες.
  • Να διερευνήσει τις συνθήκες εργασίας και ασφάλισης των residents στις κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και να φροντίσει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων που εργάζονται με αυτό το καθεστώς.

Επίσης η ΔΕ του ΠΚΣ αλλά και οι ΔΕ των Παραρτημάτων εξουσιοδοτήθηκαν για την οργάνωση ανά παράρτημα εκδηλώσεων με διπλή θεματολογία: 1) Λύσσα, 2) Οικονομική κρίση και κτηνίατροι. Πώς απαντά ο κλάδος στην άσκηση του επαγγέλματος στις νέες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το νέο πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου μας, που η ΔΕ έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει, κατόπιν ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ όλης της Γ.Σ. Δυστυχώς πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, κοινοποιήθηκε στο site του ΠΚΣ (16/02/13) επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ, που αντίκειται στις μέχρι στιγμής αποφάσεις –ακόμα και την πιο πρόσφατη- των Γενικών του Συνελεύσεων περί “εγκεκριμένου κτηνιάτρου”. Κάτι τέτοιο υποτιμά όχι μόνο τις δημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου μας, αλλά και την ίδια τη νοημοσύνη μας. Επειδή, λοιπόν, η πολιτική του ΠΚΣ καθορίζεται από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων (βάσει καταστατικού) και όχι από τις προσωπικές απόψεις του κάθε μέλους της ΔΕ, έχουμε όλοι αν μη τι άλλο την ελάχιστη υποχρέωση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους. Ας σπεύσουμε γιατί ο χρόνος δεν μπορεί να περιμένει…