Ενημέρωση

Μέχρι να δημοσιευτούν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του Π.Κ.Σ. στις 30 του Μάρτη…

Στις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και για τελευταία φορά στα παλιά γραφεία του συλλόγου, η πρώτη συνέλευση του Π.Κ.Σ. μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013. Το θέμα της συνέλευσης ήταν το πρόγραμμα δράσης που θα ακολουθήσει η νέα Δ.Ε. για την επόμενη διετία.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: Μέχρι να δημοσιευτούν τα πρακτικά της Γ.Σ. του Π.Κ.Σ., 15-04-14

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΚΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΗ, 10.00π.μ., ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ (ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 15, ΑΘΗΝΑ)

Δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου δεν έχουν αποσταλεί ακόμα οι προσκλήσεις. Επειδή όπως φαίνεται, η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής ακολουθεί τη γνωστή συνταγή που οι ενημερώσεις των μελών του Συλλόγου γίνονται μετά τη διεξαγωγή της Συνέλευσης, ενημερώνουμε, πως την Κυριακή 30/03, στις 10.00π.μ. θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στα παλιά του Γραφεία (Χαλκοκονδύλη 15, Αθήνα), με θέμα το Πρόγραμμα Δράσης της επόμενης διετίας.

Η αναζήτηση συλλογικής διεξόδου από τα τέλματα που παρουσιάζουν οι νεοφιλελεύθεροι μονόδρομοι είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει σχήμα στην ελπίδα. Λύσεις υπάρχουν. Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, τους λίγους “πεφωτισμένους” να αποφασίσουν ερήμην μας.

 

Η απάντηση στην κρίση δεν είναι ατομική υπόθεση!

Να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις!

Επίθεση σε συνάδελφο. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!!!

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου «άγνωστοι» κατέστρεψαν την πινακίδα του κτηνιατρείου του  Γιώργου Λιερού, συναγωνιστή και τέως δημοτικού συμβούλου της δημοτικής συνεργασίας «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου».

Η πράξη αυτή εντάχθηκε στο κλίμα τρομοκράτησης  που επιχειρήθηκε να επιβληθεί  στον Μελιγαλά και το Πέραμα και κατέληξε στην άνανδρη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Έρχεται σαν συνέχεια και άλλων πρόσφατων επιθέσεων σε πολιτικά πρόσωπα της αριστεράς που παρακρατικοί μηχανισμοί στοχοποιούν για την αγωνιστική τους δράση αλλά και σε πολιτικούς χώρους που επιμένουν να αντιστέκονται.

Την απάντηση μας τη δίνουμε καθημερινά στις  γειτονιές και τους δρόμους γιατί ο φασισμός δε θα απαγορευτεί, θα ηττηθεί από τη λαϊκή αντίσταση στη μνημονιακή χούντα: Δε θα περάσουν!

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

Ομιλία του μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής Ντίνας Τσακατούρα

Σας παραθέτουμε ολόκληρη την τοποθέτηση του μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής Ντίνας Τσακατούρα στη τελευταία Γενική Συνέλευση του ΠΚΣ στο Ηράκλειο  στις 8/9/2013. Τα όσα αναφέρει αφορούν όλα τα μέλη του ΠΚΣ και όχι μόνο τους παριστάμενους στη συνέλευση και είναι ενδεικτικά για την οικονομική διαχείριση του ΠΚΣ. Ακολουθεί το πρακτικό της Εξελεγκτικής Επιροπής.

 

Συνάδελφοι,

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Τσακατούρα και είμαι μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε.) του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ).

Τα μέλη της Ε.Ε. εκλέγονται σε κάθε εκλογική διαδικασία με καθήκον να ελέγχουν τα οικονομικά του συλλόγου όχι μόνο λογιστικά  αλλά και ουσιαστικά, ελέγχοντας τη διαχείριση των οικονομικών πόρων του συλλόγου από τη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ).Ο ρόλος λοιπόν της Ε.Ε. είναι ουσιαστικός και όχι τυπικός και απαιτείται να διευκολύνεται το έργο της με την αναλυτική παράθεση όλων των εσόδων, των εξόδων, των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, των πληρωμών, των συμβάσεων και των καταστάσεων πληρωμών όλων των υπαλλήλων και συνεργατών, καθώς και των αντίστοιχων αποφάσεων της ΔΕ σχετικά με όλα οικονομικά θέματα.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να στοιχειοθετούνται γραπτά, με παραστατικά αρχειοθετημένα ανά κατηγορία, ώστε να μπορεί η Ε.Ε. και οποιοσδήποτε άλλος χρειαστεί, να κρίνει πόσο χρηστή και αποδοτική είναι η διαχείριση από την Δ.Ε. των χρημάτων που ανήκουν σε όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Προσπαθώ να εκτελέσω ουσιαστικά αυτό το καθήκον εδώ και 4 θητείες  και δεν μου επιτρέπεται να το φέρω εις πέρας. Φέτος ειδοποιήθηκα τηλεφωνικά μόλις 2 ημέρες πριν τη σύγκληση της επιτροπής για τον οικονομικό έλεγχο ενόψει των εκλογών! Βέβαια αυτό αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το 2011 που δεν ειδοποιήθηκα καθόλου, παρά τα επανειλημμένα e-mail που έστελνα επί 3 μήνες σχεδόν στη ΔΕ σε συνεργασία με την εκπρόσωπο της Πανεπιστημονικής, στα οποία ζητούσαμε να συγκληθεί η Ε.Ε..

Φέτος ξεκινήσαμε τη συνεδρίαση αντί στις 10 κατά τις 11 και κάτι και ενώ η πρόεδρος κα. Τραχήλη μας ενημέρωσε ότι το 5ο μέλος της Ε.Ε., που εκείνη τη στιγμή απουσίαζε, ήταν στο δρόμο και σε λίγο θα ερχόταν. Εμφανίστηκαν στην επιτροπή 3 ντοσιέ με παραστατικά και επικεφαλίδες «2011», «2012» και «2013». Η Πρόεδρος , και όχι ο Ταμίας του Συλλόγου κ. Γεώργιος Πιπεράκης, όπως όφειλε, μας ενημέρωσε προφορικά για τα ποσά των καταθέσεων που έχει ο Σύλλογος σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Ταμίας, τα βιβλιάρια και οι κινήσεις των λογαριασμών δεν εμφανίστηκαν ποτέ! Τα έξοδα παρατέθηκαν αθροιστικά κατά έτος και όχι ανά κατηγορία όπως έχει ζητηθεί στο παρελθόν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν π.χ. τα τηλεφωνικά έξοδα ή τα έξοδα κίνησης και παραμονής των μελών της Διοικούσας Επιτροπής.

Μόνο κατά τύχη μέσα στην πληθώρα των ατάκτως εριμμένων παραστατικών ξεχώρισα τα έξοδα μετακίνησης, παραμονής σε ξενοδοχείο και ενοικίασης αυτοκινήτου για μετακίνηση 2 μελών της ΔΕ από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση της εμπορικής έκθεσης  Zootechnia 2011, ενώ η ΔΕ έχει 2 μέλη από τη συμπρωτεύουσα τα οποία θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν το Σύλλογο!!! Σημειώνω ότι ο ένας από τους 2 συναδέλφους που ταξίδεψαν από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Ε.Ε. και έχει γίνει καταγγελία για την κάλυψη από το ταμείο του Π.Κ.Σ. των αεροπορικών εξόδων μετακίνησης της συζύγου του, η οποία δεν είναι καν κτηνίατρος , από την Κρήτη στην Αθήνα. Η απάντησή του σε συνέλευση ήταν ότι το εισιτήριο ήταν αρχικά για μεταφραστή, ο οποίος δεν ήρθε και «αξιοποιήθηκε» από τη σύζυγό του για να μην πάει χαμένο, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα αεροπορικά εισιτήρια εκδίδονται προσωπικά στο όνομα του ατόμου που πρόκειται να ταξιδέψει..

Άλλο παράδειγμα αδιαφάνειας είναι οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων, οι οποίες παρουσιάστηκαν όλες μαζί. Δεν ήταν χωρισμένες ανά υπάλληλο, δεν φαίνονταν το ποσό του μισθού και οι ασφαλιστικές εισφορές ξεχωριστά, ούτε υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα στις μισθοδοσίες υπαλλήλων με διαφορετικό καθεστώς εργασίας. Μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις βγήκε στην επιφάνεια ότι, ενώ η ΔΕ είχε αποφασίσει στις 3/10/2012 να προσληφθεί υπάλληλος με σύμβαση ορισμένου χρόνου (3-4 μηνών) αυτό δεν έγινε. Αντίθετα η νέα «υπάλληλος» πληρώθηκε 4.670 ευρώ για τους μήνες Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος του 2012 χωρίς ποτέ να προσληφθεί τυπικά ή να εκδώσει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς το Σύλλογο και τα έξοδα αυτά «καλύφθηκαν» με την έκδοση μιας απλής απόδειξη δαπάνης 4.670 ευρώ με ημερομηνία 31/12/2012. Για το 2013 η ίδια «υπάλληλος», μας δηλώθηκε προφορικά, ότι έχει πληρωθεί 5.000 ευρώ ως τις 20/08/2013 με τον ίδιο τρόπο, αλλά η απόδειξη δεν έχει καν εκδοθεί ακόμα. Στις 21/08/2013, ένα χρόνο περίπου μετά την απόφαση της Δ.Ε., υπογράφει με το ίδιο άτομο τρίμηνη σύμβαση εργασίας.

Τρίτο παράδειγμα οι πληρωμές του δικηγόρου του Συλλόγου. Για το 2011  τα έξοδα είναι εξαφανισμένα μέσα στις αμοιβές προσωπικού. Για το 2012 είναι πάνω από 12.000 ευρώ και για το 2013 έχουν περαστεί ως τώρα στα έξοδα 1.200 ευρώ. Η Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο δικηγόρος πληρώνεται με το μήνα. Ζητήθηκε η αντίστοιχη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής καθώς και η υπογεγραμμένη σύμβαση, αλλά καμία από αυτές δεν παρουσιάστηκε στην Ε.Ε..  Το μόνο που παρατήρησα ήταν διάφορες αποδείξεις του δικηγόρου με διαφορετικά ποσά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Τελικά υπάρχει σύμβαση μαζί του;  Ο δικηγόρος πληρώνεται με το μήνα; Με το έργο και με ποιο ποσό; Πόσες και ποιες υποθέσεις συναδέλφων έχει αναλάβει;

Ενώ προσπαθούσα να βγάλω άκρη προκύπτουν:

Έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί (Δήμος Καλαμάτας 12.000 ευρώ από το 2011 για στειρώσεις , εταιρία ZOETIS 2 τιμολόγια του 2013 2.000ευρώ + ΦΠΑ  και 1.000 ευρώ+ ΦΠΑ από εκδήλωση για τη Λύσσα)

Έξοδα για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις (5.000 ευρώ για την νέα «υπάλληλο» το 2013 και 5.100 ευρώ προκαταβολή για επισκευή των καινούργιων γραφείων  του Συλλόγου)

Παλιά χρέη προς τον ΠΚΣ (περίπου 28.000 ευρώ από την εταιρία ALAPIS -δεν κατάλαβα αν και πόσο έχει προχωρήσει η δικαστική διεκδίκηση -και 10.000 ευρώ από το Σ.Κ.Μ.Ζ.Α)

Αταξία, παρατυπίες, προφορικές παραθέσεις στοιχείων, απουσία αναλυτικών κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, έλλειψη ομαδοποιημένων και στοιχειοθετημένων εσόδων και εξόδων συνθέτουν ένα θολό τοπίο γύρω από την οικονομική διαχείριση του Π.Κ.Σ. και εμποδίζουν να γίνει ακριβής έλεγχος.

Και ενώ εγώ και ο συνάδελφος Νίκος Κεχαγιάς που εκπροσωπεί την Πανεπιστημονικής ψάχναμε και ρωτούσαμε ,στο τέλος μείναμε μόνοι μας!!! Οι συνάδελφοι που εκπροσωπούν την πλειοψηφία αποχωρούσαν ένας-ένας, ο πρώτος μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δεύτερος μιάμιση ώρα μετά και ακολούθησε ο τελευταίος που ήρθε καθυστερημένος και παραστάθηκε για μισή ώρα. Φεύγοντας όλοι υπέγραφαν ότι εγκρίνουν την οικονομική διαχείριση από τη Δ.Ε. παρά την έντονη διαμαρτυρία μου και χωρίς φυσικά να έχει πραγματοποιηθεί ούτε καν πλήρης έλεγχος όσων από τα στοιχεία μας παρατέθηκαν. Καθίσαμε με το συνάδελφο Νίκο Κεχαγιά μέχρι τις 1:30μμ για να ελέγξουμε όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία, αλλά πιεστήκαμε να φύγουμε και εμείς γιατί η πρόεδρος και ο λογιστής «είχαν δουλειές», όπως είπαν, και έπρεπε να κλειδώσουν τα γραφεία. Δεν υπέγραψα όπως και ο συνάδελφος Νίκος Κεχαγιάς και αργότερα ζήτησα από το λογιστή αναλυτικά στοιχεία που δεν μου παραδόθηκαν ποτέ.

Τι ακριβώς υπογράψατε συνάδελφοι της Εξελεγκτικής Επιτροπής;

Έβγαλε απόφαση η Εξελεγκτική Επιτροπή ως ανεξάρτητο όργανο; Όχι βέβαια! Η κα. Τραχήλη διαμόρφωσε ένα χαρτί που έλεγε ότι τα μέλη της Ε.Ε ομόφωνα (!!!!) εγκρίνουν την οικονομική διαχείριση της ΔΕ του ΠΚΣ.  Και ναι μεν την Πρόεδρο την εξυπηρετεί αυτό, εσείς όμως πήρατε την ευθύνη να συμφωνήσετε σε κάτι που δεν διαπιστώσατε.

Πού είναι η ευθύνη σας  απέναντι στους συναδέλφους που σας ψήφισαν και απέναντι στο Νόμο;

Εγώ με τα όσα στοιχεία παρέθεσα παραπάνω δεν μπορώ να πάρω αυτή την ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους, το Νόμο και τον ίδιο μου τον εαυτό.

 

Δείτε το πρακτικό της Εξελεγκτικής Επιτροπής εδώ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΕ ΠΚΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Όπου φωνή φοβάται να ακούει απ΄ το λαό…

Όπου φωνή φοβάται να ακούει απ΄ το λαό…

Όταν κυριεύει ο φόβος να ακουστούν αλήθειες και να ξυπνήσουν συνειδήσεις, τότε μία σύναξη των 18 ατόμων βαφτίζεται βιαίως Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Κάτι τέτοιο έγινε στις 8 του Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν η πλειοψηφία της ΔΕ του Συλλόγου μας προσπάθησε να στήσει ένα μικρό πάρτυ για να γιορτάσει αυτά που (ΔΕΝ) έκανε μέσα στην προηγούμενη διετία.

Να σταθούμε στη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία που δυστυχώς δεν υπάρχει; Στις 4 Αυγούστου αποφασίζεται διεξαγωγή Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης εντός ενός μηνός, σε χρόνο δηλαδή που δύσκολα μπορούν να γίνουν ενημερώσεις. Ο τόπος σκόπιμα απαγορευτικός στην πλειοψηφία των συναδέλφων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Άλλωστε μία Συνέλευση μακριά από την Αθήνα ήταν ο καλύτερος τόπος ώστε να μη μπει σε λειτουργία το Παράρτημα Αττικής και Κυκλάδων. Οι ενημερώσεις, επίσης σκόπιμα, έφτασαν –σε όσους ήταν τυχεροί, γιατί στους υπόλοιπους δεν έφτασαν ποτέ- μόλις μία εβδομάδα με 10 ημέρες πριν τη Συνέλευση, σε αντίθεση με ότι προβλέπει το καταστατικό (20 ημέρες τουλάχιστον). Όσο για το χρόνο διεξαγωγής έπρεπε εκτάκτως να γίνει στις 8 του Σεπτέμβρη και όχι εντός Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το Καταστατικό. Γιατί άραγε; Υπάρχει λόγος κανείς να φοβάται τους συναδέλφους;

Να σταθούμε στην παρωδία του οικονομικού απολογισμού; Σε μία διετία όπου έγινε η μεγαλύτερη οικονομική συναλλαγή του Συλλόγου (αγορά γραφείων), η πλειοψηφία της εξελεγκτικής επιτροπής (πρόσκειται στην ΑΚΚ), προϋπογράφει το πρακτικό του οικονομικού ελέγχου δίχως καν να πραγματοποιήσει έλεγχο και με μαντικές ικανότητες, που μόνο αυτή έχει, “υποψιάζεται” πως όλα καλώς!!! Αποχωρεί μία και μιάμιση ώρα πριν τον οικονομικό έλεγχο και δεν καταδέχεται να παραστεί στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση –ως όφειλε- να παρουσιάσει τον οικονομικό απολογισμό.

Ή να σταθούμε στην ουσία, δηλαδή στο (μη) έργο; Το Δίκτυο των Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων είναι η απάντηση στο 50% ανεργίας του κλάδου μας. Η παράδοση των προγραμμάτων εκρίζωσης στον ιδιωτικό τομέα ζητωκραυγάζεται ως η επιτυχημένη λύση που ξαφνικά θα αυξήσει το εισόδημα των ελλήνων κτηνοτρόφων για να πληρώνουν την παροχή υπηρεσιών στους συναδέλφους της επαρχίας. Το κυνήγι των αλλοδαπών κτηνιάτρων και των φιλοζωικών ενώσεων προτιμήθηκε ως σαφής πολιτική επιλογή του “δε σπάω αυγά”.

Έτσι μία σειρά από αιτήματα που μάλιστα τα περισσότερα έχουν ψηφιστεί και σε Γενικές Συνελεύσεις πέρασαν στα αζήτητα: η επαναφορά της καταργημένης διάταξης: “κτηνιατρείο ανοίγει ΜΟΝΟ κτηνίατρος”, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η κατάργηση της υποχρεωτικά ανά τριετία ωρίμανσης και ασφάλισης σε νέα ασφαλιστική κατηγορία, η διεκδίκηση για διορισμούς συναδέλφων, η εφαρμογή του ΠΔ 344/2000. Πεδία δράσης που αντιτίθενται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, χαλάνε τις καλές σχέσεις με τους γνωστούς μας κυβερνητικούς παράγοντες, άρα δεν επιλέγονται…

Πάμε λοιπόν για εκλογές στις 20 του Οκτώβρη, δίχως δικαστικούς αντιπροσώπους σε όλα τα εκλογικά τμήματα άρα δίχως και τον αντίστοιχο έλεγχο. Η άγνοια και η απάθεια δεν είναι καλός σύμβουλος. Θα παραμείνουμε για άλλη μία φορά θεατές των εξελίξεων αναθέτοντας την τύχη του επαγγέλματος μας στα χέρια τρίτων ή θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο; Να ζούμε δηλαδή αξιοπρεπώς μόνο από μία δουλειά και αυτή η δουλειά να είναι του κτηνιάτρου… Καλώς ή κακώς κρίνεται και μέσα από τις εκλογές. Ας αναμετρηθούμε για άλλη μια φορά με το ερώτημα!

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

Εμβόλι(μ)ο Νο 11

Εμβόλι(μ)ο

 Περίοδος Β΄ Τεύχος 11ο  Ιούλιος 2013

Μη περιοδική έκδοση της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης

 

Το Εμβόλιμο επανακυκλοφορεί, προσπαθώντας να συνδυάσει ενημέρωση αλλά και άποψη και κριτική στα όσα συμβαίνουν στους κτηνίατρους, τα ζώα, τη Δημόσια Υγεία.

Στην έκδοση αυτή υπάρχει ενημέρωση για τον ΠΚΣ και μια παρέμβαση για την επικίνδυνη ατραπό στην οποία μπαίνει το πρόγραμμα της βρουκέλλας.

 

 Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής

 του ΠΚΣ στις 26-05-2013

 

Μετά από 4 μήνες από τη τελευταία συνεδρίαση της και 3 από την Γενική Συνέλευση της οποίας τις αποφάσεις έπρεπε να εφαρμόσει, συνήλθε η ΔΕ  Η ημερήσια διάταξη που προτάθηκε από το προεδρείο δεν περιείχε καν τη συζήτηση των ζητημάτων που έθεσε η ΓΣ οπότε αυτά τέθηκαν με κοινό αίτημα ΑΡΠΑ-ΠΣΚ. Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

 

 1. Το αποθεματικό του ΤΣΑΥ

Η αναπ. εκπρόσωπος  του ΠΚΣ Μ. Βουδούρη έστειλε γραπτό ερώτημα αν το ΤΣΑΥ θα έπρεπε να ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank στην οποία έχει επενδύσει τμήμα του αποθεματικού του.  Από την πλευρά της ΑΡΠΑ και της Πανεπιστημονικής υπήρξε η τοποθέτηση ότι είναι απαράδεκτο το αποθεματικό του ταμείου μας – κόποι τόσων ετών- να χρησιμοποιείται για κερδοσκοπικούς σκοπούς στο χρηματιστήριο. Η εκπρόσωπος του ΤΣΑΥ θα πρέπει να έχει τη θέση πως πολιτική τοποθέτηση του Συλλόγου μας είναι η άμεση απομάκρυνση του αποθεματικού από το χρηματιστήριο και η επένδυση του σε κοινωνικού χαρακτήρα έργα (π.χ. Στέγη Υγειονομικών κτλ). Η άποψη αυτή σχηματοποιήθηκε σε πρόταση και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (5 Υπέρ : 4 Κατά).

 

2. ν/σ για τα αδέσποτα

Συζητήθηκαν οι νέες τροποποιήσεις του Υπουργείου. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι μέχρι την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης, η σήμανση και καταγραφή των ζώων στη βάση δεδομένων πραγματοποιείται από τον ΠΚΣ. Συζητήθηκε το άρθρο 17α του ν/σ σχετικά με την αντιμετώπιση της Λεϊσμάνιας, προτάθηκε (και αποφασίστηκε) να αφαιρεθούν δύο από τις τρεις παραγράφους ως τουλάχιστον επιστημονικά αβάσιμες. Οι παράγραφοι εκτός των άλλων πρότειναν συγκεκριμένα σχήματα θεραπείας της λεϊσμανίασης.

 

 3. Ανασφάλιστη εργασία

Στα πλαίσια εφαρμογής της απόφασης της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε: α) Να αποσταλεί επιστολή προς όλα τα μέλη του ΠΚΣ που θα ενημερώνει πως η ΔΕ είναι αντίθετη με όλα τα περιστατικά ανασφάλιστης και μη κανονικά πληρωμένης εργασίας που λαμβάνουν χώρα και τείνουν να γίνουν καθεστώς και πως θα προασπίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τα δικαιώματα των κτηνιάτρων που ασκούν νόμιμα την εργασία τους. β) Να πραγματοποιηθεί εντός διμήνου συνέντευξη τύπου  στην Αθήνα με θέμα τη λύσσα και εκδήλωση αμέσως μετά το καλοκαίρι με θέμα τη λύσσα και την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κλάδο.

 

4. Άνοιγμα του επαγγέλματος

Παρουσιάστηκε κείμενο, που έχει ήδη αποσταλεί ως τοποθέτηση του ΠΚΣ για την άρση της απαγόρευσης ίδρυσης κτηνιατρείων από μη κτηνίατρους. Το κείμενο αντί να υπερασπιστεί τους κτηνίατρους  από επίδοξους μη κτηνίατρους εκμεταλλευτές τους θεωρεί εκ των προτέρων μειωμένης επαγγελματικής συνείδησης επειδή θα είναι πιο ευάλωτοι στον εργοδότη.

 

5. Νέα γραφεία

Ανοίχτηκαν οι προσφορές των μηχανικών για τις επιδιορθώσεις των νέων γραφείων.  Οι προδιαγραφές  παρά τις αλλεπάλληλες αντιρρήσεις μας δεν συζητήθηκαν στη ΔΕ παρά μόνο εκ των υστέρων. Έγινε σύγκριση των προσφορών και η ΔΕ κατέληξε σε δύο από αυτές. Αποφασίστηκε ότι θα αποσταλεί νέα επιστολή στους μηχανικούς που θα τους ζητά να συγκεκριμενοποιήσουν τις προσφορές. Οι απαντήσεις τους θα σταλθούν στο δικηγόρο και η επιλογή θα γίνει βάσει της φθηνότερης εκ των δύο προσφοράς.

 

 

Ακολουθεί 1) Η πρόταση της ΑΡΠΑ για επιστολή της ΔΕ προς τα μέλη του ΠΚΣ. 2) Η τοποθέτηση της ΔΕ για το άνοιγμα του επαγγέλματος.

 

1) Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει οι περιπτώσεις ανασφάλιστης και μη κανονικά πληρωμένης εργασίας. Επειδή αυτό το γενικό φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και στον κτηνιατρικό χώρο, ιδιαίτερα με τις διάφορες μορφές μαθητείας και πρακτικής άσκησης, η ΔΕ οφείλει να υπενθυμίσει:

 

Η εργασία που προσφέρεται από κάθε πτυχιούχο κτηνιατρικής είναι εργασία κτηνιάτρου και οφείλει να αμείβεται ανάλογα. Για τη ΔΕ αυτό σημαίνει τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αμοιβή με 1226€ μικτά για πλήρη απασχόληση πρωτοαπασχολούμενου.

 

H ΔΕ προτρέπει τους συναδέλφους να μη μετέχουν και αυτοί στην άγρια εκμετάλλευση των κτηνιάτρων και ιδιαίτερα των νεώτερων. Γνωρίζει πως οι συνθήκες εργασίας δεν αποτελούν μόνο πεδίο κερδοφορίας αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους κτηνίατρους που απασχολούν νόμιμα κτηνιάτρους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών, με συνθήκες εργασίας που περιγράφονται, ασφαλίζονται και συνομολογούνται σε γραπτές συμβάσεις ή συμφωνίες.

 

Η ΔΕ (οφείλει να προειδοποιήσει πως δε θα ανεχτεί περαιτέρω φαινόμενα εκμετάλλευσης και αθέμιτου ανταγωνισμού και)* θα προασπίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τα δικαιώματα των κτηνιάτρων που ασκούν νόμιμα την εργασία τους.

 

*Το σημείο αυτό του κειμένου, απαλείφθηκε από τη πλειοψηφία της ΔΕ. Η επιστολή δεν έχει σταλεί., 45 μέρες από την έγκριση της

 

2) Προς

Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπ’ όψιν Υπουργού κου Τσαφτάρη Α.

Περιήλθε εις γνώσιν μας η πληροφορία ότι επεξεργάζεστε σχέδιο νόμου περί χορηγήσεως άδειας λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του κτηνίατρου. Τοιαύτη διάταξη αποτελεί μέγα σφάλμα και επισείει κινδύνους για τη δημόσια υγεία διότι δεν είναι δυνατόν η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών να κρίνεται με εμπορικά κριτήρια αλλά πρωτίστως με κριτήρια την προστασία και. μόνον της δημόσιας υγείας. Στην περίπτωση, όμως, που ο επιστήμονας, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κτηνίατρος, παρέχει τις υπηρεσίες του ως υπάλληλος, δηλαδή ως εντολοδόχος επιχειρηματία (άσχετου προς το συγκεκριμένο αντικείμενο), με μοναδικό σκοπό το κέρδος, δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης και κατ’ επέκταση η προστασία του καταναλωτή για τους κατωτέρω λόγους

α) Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης οι υπάλληλοι-κτηνίατροι είναι δυνατόν πιεζόμενοι από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ως μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος, να προβούν σε ενέργειες αντίθετες με την επαγγελματική τους δεοντολογία ώστε να μην απολέσουν τη θέση εργασίας τους.

β) Οι υπάλληλοι – κτηνίατροι θα αμείβονται με χαμηλούς μισθούς με αποτέλεσμα να μην επιδεικνύουν περαιτέρω ζήλο και επιμέλεια για την επιστημονική τους κατάρτιση, θα αρκούνται στα βασικά στοιχεία γνώσεων περίθαλψης ζώων αφού δεν θα υπάρχει κίνητρο επαγγελματικής καταξίωσης, ακόμα και οικονομικής, αν θέλετε, όπως θα συνέβαινε στην αντίθετη περίπτωση.

Οι κτηνίατροι θα καταλήξουν εξαρτημένοι από επιχειρηματίες και υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε αντιδεοντολογικές ενέργειες ώστε να διατηρήσουν την υπαλληλική τους θέση.

Σε ευαίσθητους τομείς, όμως, όπως η δημόσια υγεία, απαιτείται ο υγειονομικός (ιατρός, οδοντίατρος, κτηνίατρος) οποιασδήποτε ειδικότητας να έχει ανεξάρτητη και ελεύθερη κρίση.

Συνεπώς, θεωρούμε αναγκαίο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η άδεια λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών να εκδίδεται στο όνομα φυσικού προσώπου -κτηνιάτρου.

 

*ακολουθήθηκε  η σύνταξη και ορθογραφία του αρχικού κειμένου

 

v  

 

ΜΕΛΙΤΑΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ;

 

Μέσα σε ένα πολυτάραχο κλίμα για τον κτηνιατρικό κόσμο με την επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας και το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών με το κρέας αλόγου, ήρθε η Υπ. Απόφαση 4888/130873 σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της βρουκέλλωσης να αλλάξει άρδην τα μέχρι τώρα δεδομένα σε ότι αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα Υ.Α. επιτρέπει τη συμμετοχή Κτηνοτροφικών και Αγροτικών Συνεταιρισμών μέσω των κτηνιάτρων τους καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων στην εφαρμογή του προγράμματος της βρουκέλλωσης. Αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή απόφαση περιφερειάρχη επικαλούμενος την αδυναμία κάλυψης του συνόλου των εκμεταλλεύσεων της περιοχής από την οικεία Διεύθυνση Κτηνιατρικής λόγω έλλειψης κτηνιάτρων υπαλλήλων της.  Σ’ αυτή την περίπτωση, το δημόσιο καλύπτει μόνο τη διάθεση του εγκεκριμένου εμβολίου και το κόστος των ορολογικών εξετάσεων των δειγμάτων αίματος ενώ όλες οι υπόλοιπες δαπάνες, όπως η αμοιβή των κτηνιάτρων και τα οδοιπορικά τους έξοδα, επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους ή τους συνεταιρισμούς τους.

 

  • Τι σημαίνει η εφαρμογή της νέας Υ.Α για τους κτηνοτρόφους;

Με δεδομένο τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο και εποχικό κτηνιατρικό προσωπικό σε όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής αλλά και το ότι από 31 Οκτωβρίου οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν θα μπορούν να  παραλαμβάνουν γάλα από εκτροφές που δεν έχουν ελεγχθεί για το Μελιταίο, ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων θα εξαναγκαστεί να καλύψει με δικά του έξοδα την εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό σε συνδυασμό με  διάφορους άλλους παράγοντες που τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει το κόστος των εκτροφών όπως η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών αλλά και τα έξοδα της υποχρεωτικής πλέον ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων που επιβαρύνουν εξολοκλήρου τους κτηνοτρόφους, έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής ειδικά για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας υπάρχουν ήδη αποφάσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών κτηνιάτρων στο πρόγραμμα, με χαρακτηριστική περίπτωση την Περιφέρεια Κρήτης με δελτίο τύπου της οποίας έγινε γνωστό στους κτηνοτρόφους ότι λόγω ελλείψεων προσωπικού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κυρίως (και όχι κατ’ εξαίρεση) από ιδιώτες.

Και φυσικά όχι μόνο κανείς δεν εγγυάται ότι αυτή θα είναι η μοναδική χρονιά εφαρμογής αυτού του μέτρου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις μνημονιακές απαιτήσεις για μείωση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών και μείωση των δημοσίων δαπανών, το πιο πιθανό είναι ότι προοπτικά η εφαρμογή των προγραμμάτων θα γίνεται αποκλειστικά από ιδιώτες με επιβάρυνση των παραγωγών. Κι αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι επιπτώσεις της επερχόμενης αναθεώρησης της ΚΑΠ με τη μείωση των επιδοτήσεων από το 2015 και το κόστος της «πράσινης γεωργίας» που, για άλλη μια φορά, θα επωμιστούν οι παραγωγοί, το αποτέλεσμα θα είναι ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει τους μικρομεσαίους παραγωγούς είτε στην οικονομική εξαθλίωση και τελικά την εγκατάλειψη της παραγωγής, είτε στην παράνομη πώληση του παραγόμενου γάλακτος με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

 

  • Τι σημαίνει η εφαρμογή της νέας Υ.Α για τους κτηνιάτρους;

Μετά την Δημόσια Υγεία και την αγροτική παραγωγή, η νεοφιλελεύθερη αυτή πολιτική όπως διαφαίνεται από την εφαρμογή της εν λόγω Υ.Α. βάζει ξεκάθαρα στο στόχαστρο και τις εργασιακές σχέσεις των κτηνιάτρων.

Καταρχήν, είναι προφανές ότι μια τέτοια απασχόληση δεν μπορεί να προσφέρει σε ένα κτηνίατρο επαρκή αμοιβή ως αποκλειστική απασχόληση. Κατά συνέπεια απευθύνεται είτε σε ήδη ασκούντες το ελεύθερο επάγγελμα δίνοντάς τους ένα σχετικά μικρό συμπλήρωμα στο εισόδημά τους, είτε σε άνεργους δίνοντάς τους μια πολλή μικρή σε χρήμα και χρόνο ανάσα υποκαθιστώντας ταυτόχρονα θέσεις συμβασιούχων κτηνιάτρων. Μια οκτάμηνη σύμβαση δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των κτηνιάτρων, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από τη δουλειά με το κομμάτι που εισάγεται με αυτή την ΥΑ. Κι αυτό όχι μόνο σε σχέση με την αμοιβή, αλλά και σε σχέση με την προστασία που παρέχει η εργατική νομοθεσία στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του την επικινδυνότητα  που έχει το REV-1 εμβόλιο για τον ίδιο το χειριστή του. Είναι γνωστό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνιάτρων που ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα της βρουκέλλωσης έχει νοσήσει από μελιταίο πυρετό.

Με άλλα λόγια, η προώθηση της «δουλειάς με το κομμάτι» ως μία καθόλα αποδεκτή σχέση εργασίας, συνιστά μια ιδιαίτερα δυσμενή τομή για το κτηνιατρικό επάγγελμα στο σύνολό του. Η καθιέρωση ενός μοντέλου κτηνίατρου που ως σύγχρονος «γυρολόγος» θα προσπαθεί να συμπληρώσει το συρρικνωμένο εισόδημά του κυνηγώντας τέτοιου είδους προγράμματα παίρνοντας πάνω του το βάρος της ασφάλισης αλλά και της ασφάλειας της εργασίας που πριν είχε ο εργοδότης-δημόσιο, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά τις εργασιακές σχέσεις των κτηνιάτρων στο σύνολό τους.

 

 

 

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Σε όλα τα παραπάνω που επιχειρούνται μέσω της εφαρμογής της εν λόγω Υ.Α., ο ΠΚΣ οφείλει να προασπίσει την δημόσια υγεία, την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής και να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς για όλους τους κτηνιάτρους.

Και σε αυτή την βάση ο Σύλλογός μας έχει πάρει ξεκάθαρη θέση μέσα από σειρά αποφάσεων των γενικών του συνελεύσεων όπως και της τελευταίας που πραγματοποιήθηκε στις 10/02/2013. Σε πλήρη αντιδιαστολή με επιστολή που εστάλη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Πρόεδρο του Συλλόγου η οποία πρότεινε την εφαρμογή του θεσμού του «εγκεκριμένου κτηνιάτρου» ως απάντηση στην ψήφιση της Υ.Α., η γενική συνέλευση του Συλλόγου ως το ανώτατο όργανο αυτού για άλλη μια φορά τάχθηκε εναντίον του παραπάνω θεσμού, καθώς η εφαρμογή του ουσιαστικά κινείται στην ίδια λογική με την ΥΑ για το πρόγραμμα της βρουκέλλωσης.

Η εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί στόχο που απαιτεί εθνική στρατηγική και πρέπει να υλοποιηθεί από δημόσιους φορείς επαρκώς στελεχωμένους. Αυτή η θέση δεν είναι αποτέλεσμα μιας εμμονής, αλλά της πεποίθησης ότι λειτουργίες που έχουν σχέση με την προστασία της ζωικής παραγωγής και της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να κινούνται μέσα στα πλαίσια των νόμων του κέρδους. Αντίθετα πρέπει να διασφαλίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους ώστε να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός τους ρόλος. Κι αυτό, βέβαια, προϋποθέτει, εκτός των άλλων, ότι οι λειτουργίες αυτές θα γίνονται στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού και από εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, ασφάλιση και ασφάλεια.

Σε κοινό μέτωπο λοιπόν και με τους κτηνοτρόφους πρέπει να διεκδικήσουμε δωρεάν κτηνιατρικές υπηρεσίες εξυγίανσης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους, στήριξη της πρωτογενούς  παραγωγής, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την επάρκεια κτηνοτροφικών προϊόντων στη χώρα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ü  Την μη εφαρμογή της Υ.Α. 4888/130873  του προγράμματος της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων.

ü  Δημόσια και Δωρεάν εφαρμογή προγραμμάτων εξυγίανσης και προστασίας ζωικού κεφαλαίου σε όλους τους κτηνοτρόφους.

ü  Δημόσια Υγεία για όλους, αποκλειστικά και δωρεάν από το κράτος.

ü  Να μην εφαρμοστεί ο θεσμός του εγκεκριμένου κτηνιάτρου.

ü  Άμεση στελέχωση των Δημόσιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Κάλυψη όλων των οργανικών κενών από μόνιμο προσωπικό.

ü  Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους.

ü  Άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

Επιστολή προς τη ΔΕ για την Κτηνιατρική Ενημέρωση_02/08/2013

Προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΚΣ.

 Αθήνα, 02/08/2013

Εν όψει της τελευταίας πριν τις εκλογές συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση περί την Κτηνιατρική Ενημέρωση και τις δυνατότητες επανέκδοσης του περιοδικού.

Η προϊούσα συλλογική αδράνεια και η (σιωπηρή) απροθυμία της Διοικούσας για τακτική ενημέρωση των μελών του Συλλόγου οδήγησαν σε τέλμα την όποια προσπάθεια για έκδοση του περιοδικού την τελευταία διετία. Ως τελευταίο φύλλο συκής επελέγη το “υψηλό” κόστος (έκδοσης και) ταχυδρόμησης, εν τέλει η απώλεια της λεγόμενης “ταχυδρομικής ατέλειας”.

Για να διασαφηνίσω τη νέα κατάσταση ως προς την ταχυδρομική ατέλεια (press-post) των περιοδικών, επικοινώνησα με το Υπουργείο Τύπου και πληροφορήθηκα ότι ισχύουν τα ακόλουθα. Για να υφίσταται τέτοια ατέλεια (κόστος ταχυδρόμησης 0,50 € ανά τεύχος) είναι απαραίτητο το περιοδικό να εκδίδεται είτε από Εκδότη-Δημοσιογράφο (κατ’ επάγγελμα) είτε από εκδοτική εταιρεία. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο υποδεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των εκδιδόμενων επαγγελματικών περιοδικών την τελευταία τριετία.

Σε διαφορετική περίπτωση (όπως και για την Κτηνιατρική Ενημέρωση) το ταχυδρομικό τέλος ανέρχεται σε 1,00 € ανά τεύχος. Τούτο, σε συνδυασμό με το “πάγιο” κόστος έκδοσης (στοιχειοθεσία, εκτύπωση, σακουλοποίηση) των 3.000 € (όπως χρεωνόταν μέχρι τώρα από την εταιρεία “ΜΕΜΦΙΣ”), ανεβάζει το συνολικό κόστος έκδοσης του περιοδικού σε περίπου 5.500-6.000 € (για 2.500-3.000 τεύχη ανά έκδοση). Ήτοι η διαφορά με πριν ανέρχεται σε 1.250-1500 €).

Θεωρώ ότι το ανωτέρω κόστος σημαίνει πως η έκδοση του περιοδικού δεν θα είναι δυνατόν να καλύπτεται πλήρως από τις διαφημιστικές καταχωρίσεις (δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας) και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιδοτείται εν μέρει από τους λοιπούς πόρους του Συλλόγου. Τούτο, εφόσον θέλουμε να συνεχίσουμε (όπως φρονώ και υποστηρίζω) την έκδοση του περιοδικού του Συλλόγου και την ενημέρωση των μελών του.

Όπως και να έχει, πλησιάζουμε σε εκλογές και είναι απαραίτητο να υπάρξει ο κοινός, δημόσιος χώρος για την ενημέρωση των κτηνιάτρων, την επικοινωνία των διαφόρων θέσεων και απόψεων, τη συζήτηση εν τέλει.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η Διοικούσα Επιτροπή κρίνει -ρητά και έμπρακτα- απαραίτητη την έκδοση του περιοδικού και συνεπώς την ενημέρωση των μελών του Συλλόγου.

Εάν ναι, ζητώ την απόφαση της Διοικούσας (στα πλαίσια της συνεδρίασης της 03 Αυγούστου 2013) για υποστήριξη της άμεσης έκδοσης του επόμενου τεύχους της Κτηνιατρικής Ενημέρωσης από την Επιτροπή Εκδόσεων του Συλλόγου, όπως αυτή αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση.

Εάν όχι, αυτό σημαίνει ότι η Διοικούσα θεωρεί πως ο Σύλλογος θα διαθέτει πλέον μόνο ηλεκτρονικές εκδόσεις (τον ιστότοπο “www.hva.gr” και ενδεχομένως κάποια ηλεκτρονική εκδοχή της Κτηνιατρικής Ενημέρωσης). Σε αυτή την περίπτωση είναι καιρός η ευθύνη λειτουργίας του ιστοτόπου (κωδικοί πρόσβασης, οργάνωση και ενημέρωση ύλης κλπ) να περιέλθει στην (καταστατικά προβλεπόμενη) Επιτροπή Εκδόσεων, άλλως “Συντακτική Επιτροπή”.

Οποιαδήποτε τρίτη απόφαση σημαίνει ότι η Διοικούσα επιλέγει τη σιγή ασυρμάτου και τον έλεγχο διακίνησης της πληροφορίας. Εκτός και αν μπορείτε να μας πείσετε για το αντίθετο.

 

Το μέλος της Επιτροπής Εκδόσεων του ΠΚΣ

Επιστολή προς Δ.Ε._01/08/2013

Γιάννενα, 01/08/2013

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα η πλειοψηφία της Δ.Ε. έδειξε τι πραγματικά αντιλαμβάνεται ως συνδικαλιστική δράση και τι ως παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Εξηγούμαι:

α) Εντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς καμία εξήγηση προς το Παράρτημα Ηπείρου, η πλειοψηφία αρνήθηκε να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Συλλόγου το κείμενο συμπαράστασης στον αγώνα των εξίμιση χιλιάδων κτηνοτρόφων που έχουν φτάσει σε απόγνωση παραμένοντας επί μήνες απλήρωτοι από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.

β) Στις 30/07 και χωρίς καμία πρότερη επικοινωνία, έλαβα πρόσκληση για συνεδρίαση της Διοικούσας στις 03/08. Όταν ακόμη και στους χώρους όπου υπάρχει σχέση εργοδότη – εργαζόμενου λαμβάνεται υπόψιν ότι ο Αύγουστος είναι μήνας αδειών ώστε να γίνει ο στοιχειώδης προγραμματισμός, η πλειοψηφία της Διοικούσας θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αυθαίρετα.

Μετά μεγάλης μου λύπης διαπιστώνω για μια ακόμη φορά ότι η πλειοψηφία της Δ.Ε. αντιλαμβάνεται το Σύλλογο ως τσιφλίκι της. Φοβάμαι πως μια τέτοια εσπευσμένη σύγκλιση Διοικούσας πιθανόν να δρομολογεί φαιδρές εξελίξεις του τύπου «σύγκλιση Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης π.χ. στο Ηράκλειο – εκλογές του Συλλόγου Σεπτέμβρη χωρίς καμία πολιτική και συνδικαλιστική αντιπαράθεση – περαιτέρω εκφυλισμός  και συνέχιση της μετατροπής του Συλλόγου σε λόμπι».

Προσωπικά  δεν δέχομαι μια τέτοια προσβλητική και αντισυναδελφική συμπεριφορά και αρνούμαι να νομιμοποιήσω μια διαδικασία προειλημμένων αποφάσεων που στόχο έχουν αποκλειστικά τη διατήρηση του ΠΚΣ στο τέλμα στο οποίο βρίσκεται ώστε ορισμένοι να εξακολουθήσουν να κατέχουν οφίκια (ή και αντίστροφα).

Συνεπώς, μη με περιμένετε το Σάββατο…

 

Γιώργος Τσακανίκας

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕ ΤΟΥ ΠΚΣ ΣΤΙΣ 26-05-2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕ ΤΟΥ ΠΚΣ ΣΤΙΣ 26-05-2013

Στις 26-05-2013, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΔΕ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι οι ακόλουθες:
1. Ανοίχτηκαν οι προσφορές των μηχανικών για τις επιδιορθώσεις των νέων γραφείων. Έγινε σύγκριση των προσφορών και καταλήξαμε σε δύο από αυτές. Στους μηχανικούς που τις είχαν συντάξει αποφασίστηκε ότι θα αποσταλεί νέα επιστολή που θα τους ζητά να συγκεκριμενοποιήσουν τις προσφορές, οι απαντήσεις τους θα σταλθούν στο δικηγόρο και η επιλογή θα γίνει βάσει της φθηνότερης εκ των δύο προσφοράς.
2. Συζητήθηκαν οι νέες τροποποιήσεις του Υπουργείου στο ν/σ για τα αδέσποτα. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι μέχρι την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης, η σήμανση και καταγραφή των ζώων στη βάση δεδομένων πραγματοποιείται από τον ΠΚΣ. Συζητήθηκε το άρθρο 17α του ν/σ σχετικά με την αντιμετώπιση της Λεϊσμάνια, προτάθηκε (και αποφασίστηκε) να αφαιρεθούν δύο από τις τρεις παραγράφους ως τουλάχιστον επιστημονικά αβάσιμες. Οι παράγραφοι εκτός των άλλων πρότειναν συγκεκριμένα σχήματα θεραπείας της λεϊσμανίασης.
3. Αποφασίστηκε συνεργασία του ΠΚΣ με την εφημερίδα “ΠΑΡΑΓΩΓΗ”.
4. Αναφορικά με το ΤΣΑΥ υπήρχε μεγάλη αμηχανία εκ μέρους της ΑΚΚ, δίχως να καταλήγει σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Απεναντίας από την πλευρά της ΑΡΠΑ και της Πανεπιστημονικής υπήρξε η τοποθέτηση ότι είναι απαράδεκτο το αποθεματικό του ταμείου μας – κόποι τόσων ετών- να χρησιμοποιείται για κερδοσκοπικούς σκοπούς στο χρηματιστήριο. Η εκπρόσωπος του ΤΣΑΥ θα πρέπει να έχει τη θέση πως πολιτική τοποθέτηση του Συλλόγου μας είναι η άμεση απομάκρυνση του αποθεματικού από το χρηματιστήριο και η επένδυση του σε κοινωνικού χαρακτήρα έργα (π.χ. Στέγη Υγειονομικών κτλ). Η άποψη αυτή σχηματοποιήθηκε σε πρόταση και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (5 Υπέρ : 4 Κατά).
5. Έγινε πρόταση εκ μέρους του Ερ. Τσιπιανίτη για έκδοση σφραγίδας με το σήμα του Συλλόγου για τη σφράγιση των βιβλιαρίων.
6. Μετά από πρόταση της ΑΡΠΑ και στα πλαίσια εφαρμογής της απόφασης της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε: α) Να αποσταλεί επιστολή προς όλα τα μέλη του ΠΚΣ που θα ενημερώνει πως η ΔΕ είναι αντίθετη με όλα τα περιστατικά ανασφάλιστης και μη κανονικά πληρωμένης εργασίας που λαμβάνουν χώρα και τείνουν να γίνουν καθεστώς και πως θα προασπίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τα δικαιώματα των κτηνιάτρων που ασκούν νόμιμα την εργασία τους. β) Να πραγματοποιηθεί εντός διμήνου press conference στην Αθήνα με θέμα τη λύσσα και εκδήλωση αμέσως μετά το καλοκαίρι με θέμα τη λύσσα και την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κλάδο.

Ακολουθεί η πρόταση της ΑΡΠΑ για επιστολή της ΔΕ προς τα μέλη του ΠΚΣ.

 

Πρόταση της ΑΡΠΑ για Επιστολή της Δ.Ε. του Π.Κ.Σ. προς τα μέλη του

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει οι περιπτώσεις ανασφάλιστης και μη κανονικά πληρωμένης εργασίας. Επειδή αυτό το γενικό φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και στον κτηνιατρικό χώρο, ιδιαίτερα με τις διάφορες μορφές μαθητείας και πρακτικής άσκησης, η ΔΕ οφείλει να υπενθυμίσει:

Η εργασία που προσφέρεται από κάθε πτυχιούχο κτηνιατρικής είναι εργασία κτηνιάτρου και οφείλει να αμείβεται ανάλογα. Για τη ΔΕ αυτό σημαίνει τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αμοιβή με 1226€ μικτά για πλήρη απασχόληση πρωτοαπασχολούμενου.

H ΔΕ προτρέπει τους συναδέλφους να μη μετέχουν και αυτοί στην άγρια εκμετάλλευση των κτηνιάτρων και ιδιαίτερα των νεώτερων. Γνωρίζει πως οι συνθήκες εργασίας δεν αποτελούν μόνο πεδίο κερδοφορίας αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους κτηνίατρους που απασχολούν νόμιμα κτηνιάτρους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών, με συνθήκες εργασίας που περιγράφονται, ασφαλίζονται και συνομολογούνται σε γραπτές συμβάσεις ή συμφωνίες.

Η ΔΕ (οφείλει να προειδοποιήσει πως δε θα ανεχτεί περαιτέρω φαινόμενα εκμετάλλευσης και αθέμιτου ανταγωνισμού και)* θα προασπίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τα δικαιώματα των κτηνιάτρων που ασκούν νόμιμα την εργασία τους.

 

*Το σημείο αυτό του κειμένου, μετά από πρόταση του συναδέλφου Ερ. Τσιπιανίτη απαλείφθηκε και δε συμπεριλήφθηκε στην τελική απόφαση της ΔΕ.

Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση του ΠΚΣ στις 10-02-13

Στις 10-02-2013, στο περιθώριο της έκθεσης ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Μετά από μία συζήτηση που διήρκησε πάνω από 4 ώρες και την παρακολούθησαν πάνω από 60 συνάδελφοι, η Γενική Συνέλευση κατέληξε σε μία ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, βάσει της οποίας η Διοικούσα Επιτροπή εξουσιοδοτείται να κάνει τα ακόλουθα:

  • Να προχωρήσει στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Να ελέγξει τους όρους με τους οποίους εργάζονται οι συνάδελφοι στα ιατρεία μικρών ζώων (αδήλωτη-απλήρωτη εργασία κτλ).
  • Να ανοίξει το ζήτημα της πρόσληψης κτηνιάτρων στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της Λύσσας.
  • Να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ στην εκτίμηση των αναγκών για συμβασιούχους κτηνιάτρους καθώς επίσης και στην παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κτηνιατρικών θεμάτων.
  • Να παρακολουθήσει και να παρουσιάσει στους συναδέλφους τα σχέδια Π.Δ. που υπάρχουν για τον “εγκεκριμένο κτηνίατρο”. Θα πρέπει η ΔΕ να κινηθεί πάνω στη βάση των έως τώρα αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων που τοποθετούνται ενάντια στη λογική της θέσπισης του “εγκεκριμένου κτηνιάτρου” και να απαιτήσει προσλήψεις κτηνιάτρων.
  • Να παρουσιάσει νέο καταστατικό πλαίσιο δεοντολογίας, όπου θα προσδιορίζεται η έννοια του πειθαρχικού παραπτώματος και οι ποινές που προβλέπονται στις νέες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να διατηρηθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών ως τεκμήριο κτηνιατρικών πράξεων προς εταιρίες.
  • Να διερευνήσει τις συνθήκες εργασίας και ασφάλισης των residents στις κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και να φροντίσει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων που εργάζονται με αυτό το καθεστώς.

Επίσης η ΔΕ του ΠΚΣ αλλά και οι ΔΕ των Παραρτημάτων εξουσιοδοτήθηκαν για την οργάνωση ανά παράρτημα εκδηλώσεων με διπλή θεματολογία: 1) Λύσσα, 2) Οικονομική κρίση και κτηνίατροι. Πώς απαντά ο κλάδος στην άσκηση του επαγγέλματος στις νέες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το νέο πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου μας, που η ΔΕ έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει, κατόπιν ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ όλης της Γ.Σ. Δυστυχώς πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, κοινοποιήθηκε στο site του ΠΚΣ (16/02/13) επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ, που αντίκειται στις μέχρι στιγμής αποφάσεις –ακόμα και την πιο πρόσφατη- των Γενικών του Συνελεύσεων περί “εγκεκριμένου κτηνιάτρου”. Κάτι τέτοιο υποτιμά όχι μόνο τις δημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου μας, αλλά και την ίδια τη νοημοσύνη μας. Επειδή, λοιπόν, η πολιτική του ΠΚΣ καθορίζεται από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων (βάσει καταστατικού) και όχι από τις προσωπικές απόψεις του κάθε μέλους της ΔΕ, έχουμε όλοι αν μη τι άλλο την ελάχιστη υποχρέωση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους. Ας σπεύσουμε γιατί ο χρόνος δεν μπορεί να περιμένει…