Αποφάσεις

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΚΣ, 01/02/15

Το κτηνιατρικό επάγγελμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η διαπίστωση αυτή αντικειμενικά βρίσκεται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις που κυριαρχούν σήμερα στα όργανα διοίκησης του ΠΚΣ και προσανατολίζουν τη δράση του σε άσχετες με την παραγωγή, πλευρές του κτηνιατρικού επαγγέλματος (π.χ. ζώα συντροφιάς), αποδεχόμενες ουσιαστικά τις βασικές αντι-κτηνοτροφικές πολιτικές. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατίζει η πίεση στους φορείς άσκησης πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, πράγμα που παρασύρει προς τα κάτω και το κτηνιατρικό επάγγελμα. Μάρτυρας για τα παραπάνω είναι οι διαχρονικές πολιτικές εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας. Το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας μειώνεται διαρκώς, ανάλογα με το είδος των εκτρεφόμενων ζώων, με πρωταθλητή τον τομέα της αγελαδοτροφίας-βοοτροφίας, ο οποίος ακολουθείται στενά από την χοιροτροφία και πτηνοτροφία κρεοπαραγωγής. Η πορεία αυτή συνοδεύεται με τη μείωση της απασχόλησης των κτηνιάτρων στα παραγωγικά ζώα. Η εικόνα αυτή συμβαδίζει με την υπο-στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και την συνεπαγόμενη αδυναμία εφαρμογής κτηνιατρικών προγραμμάτων, που υπονομεύει τη δημόσια υγεία και τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας σε προϊόντα ζωϊκής προέλευσης.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: Απόφαση της ΓΣ του ΠΚΣ στις 01-02-15

Σε σταυροδρόμι η Ηπειρωτική Κτηνοτροφία…

ΣΕ  ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ  Η  ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ  ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ…

Οι εξελίξεις στην – ιδιωτικοποιημένη πια – γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ που αφήνει πίσω την πεντηκονταετή τακτική των ετήσιων εκκαθαρίσεων, των προκαταβολών και των κανονικών πληρωμών του εισκομιζόμενου γάλακτος, δημιουργούν νέα δεδομένα στον κρίσιμο τομέα της  κτηνοτροφικής παραγωγής της Ηπείρου και σε συνδυασμό με το βάθεμα της κρίσης βάζουν ευθέως ζητήματα επιβίωσής της. Ταυτόχρονα όμως σηματοδοτούν  και το οριστικό τέλος της προοδευτικά μειούμενης κρατικής παρέμβασης στον κλάδο των τροφίμων, κλάδου που σε καιρούς κρίσης αποτελεί προνομιακό πεδίο κερδοφορίας για τα ιδιωτικά κεφάλαια.  Η παράδοση της τελευταίας συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, ομογενοποιεί σε πανελλαδικό επίπεδο την πολιτική των κύριων παικτών στο χώρο, ισχυροποιώντας το καρτέλ γάλακτος που είδη είχε κερδίσει σημαντικούς πόντους μετά την καταστροφή σειράς συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών.

Βρισκόμαστε στο τέλος της αναδιαρθρωτικής φάσης που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990,  όταν ξεκίνησαν οι πρώτες  προσπάθειες  ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, καταργήθηκαν οι κορυφαίες  συνεταιριστικές  ΚΥΔΕΠ, ΣΕΚΟΒΕ και σταδιακά ιδιωτικοποιήθηκαν σειρά από συνεταιριστικές βιομηχανίες, μεταξύ αυτών οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες  ΑΓΝΟ (2003),  ΡΟΔΟΠΗ (2003) και ΟΛΥΜΠΟΣ (2000).  Η καθυστέρηση που υπήρξε με την ΔΩΔΩΝΗ έχει να κάνει τόσο με την ιδιαιτερότητα που κατέχει η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία στη γενικότερη οικονομική δομή της Ηπείρου, όσο και με τους αγώνες υπεράσπισης του  ιδιοκτησιακού καθεστώτος που έχουν αναπτύξει οι ηπειρώτες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δικαίως θεωρούν την εταιρία κατάδικό τους δημιούργημα.

Οι μεγάλες ανακατατάξεις στη δεκαετία 2003-2013 μας έφεραν τελικά, στον αντίποδα των αρχών της δεκαετίας του 1960, όπου από τις είκοσι εννέα γαλακτοβιομηχανίες μόνο 7 ήταν ιδιωτικές (με δυναμικό 44.000 τόνους) και 22 συνεταιριστικές ή κρατικοσυνεταιριστικές (με δυναμικό 156.000 τόνους). Τότε υπήρχε μια κρατική προσπάθεια  εκσυγχρονισμού και ενσωμάτωσης της κτηνοτροφίας στα σύγχρονα αναπτυξιακά  πρότυπα με κύριο όχημα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ενώ προωθούσαν αυτή τη σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, λειτουργούσαν παράλληλα και σαν μοχλοί υπεράσπισης της μικρής οικογενειακής εκμετάλλευσης, πάνω στην οποία στηρίχθηκε όλο το εγχείρημα.

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, οι κρατικές επιταγές είναι εντελώς διαφορετικές. Πλέον η κτηνοτροφική παραγωγή έχει αναπτυχθεί αρκετά (πάντα σε σοβαρή υστέρηση σε σχέση με τη φυτική παραγωγή), έχει διασυνδεθεί  με χίλια πλοκάμια με το διεθνοποιημένο αγρο-διατροφικό σύμπλεγμα και το μεγάλο κεφάλαιο προωθεί νέα αναδιάρθρωσή της – κι όχι βέβαια προς όφελος του κτηνοτρόφου και της εθνικής κτηνοτροφικής  παραγωγής. Όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει τραγικά ελλειμματική σε προϊόντα ζωικής παραγωγής με εισαγωγές που αποτιμώνται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ένα έλλειμμα που έχει σαν κύριους  πρωταγωνιστές γερμανικές, ολλανδικές και γαλλικές εταιρίες αλλά και ορισμένους εγχώριους επιχειρηματίες.  Και αν στη  χοιροτροφία και την πτηνοτροφία η συγκεντροποίηση έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, τώρα είναι η σειρά της γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας για οριστικές εκκαθαρίσεις.  Οι κυβερνητικές πολιτικές, σε αγαστή συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, κατατείνουν στη συμπίεση της μικρομεσαίας γαλακτοπαραγωγικής μονάδας μέχρι σημείου αφανισμού της.

Οι  αγροτικοί συνεταιρισμοί για άλλη μια φορά θα είναι ο βασικός ιμάντας  μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί  αυτή η πολιτική, υπό την υψηλή επιστασία Κράτους και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να θυμίσουμε ότι  ο συνεταιριστικός μακεδονικός  κολοσσός της ΑΓΝΟ υπερχρεώθηκε κάτω από τη συνεταιριστική διοίκηση και παραδόθηκε από το κράτος, στη «σωτήρια ιδιωτική πρωτοβουλία» η οποία, αφού πήρε ότι μπόρεσε, εγκατέλειψε αφήνοντας χρεοκοπημένους εκατοντάδες αγελαδοτρόφους. Ήταν η απαρχή μιας λεηλασίας που έφερε σαν αποτέλεσμα κατά τη δεκαετία 2001-2011, επτά στους δέκα αγελαδοτρόφους να φύγουν από το επάγγελμα, όπως βεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, παρά τις τεράστιες ανάγκες της χώρας σε αγελαδινό γάλα. Ανάλογες λίγο ως πολύ τακτικές, ακολουθήθηκαν σε όλες τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες όπου ΑΤΕ (βλέπε κράτος με όλες τους τις εκφράσεις) και Συνεταιριστές (βλέπε δικομματισμός) επιδίδονταν σε έναν συστηματικό αγώνα απαξίωσης αυτών των συλλογικών μορφών παραγωγικής οργάνωσης. Κορυφαίο τοπικό παράδειγμα η καταστροφή της ΣΒΕΚΗ…

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η κτηνοτροφία στην Ήπειρο αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της περιοχής, με βαθιές ιστορικές  καταβολές και αναγνωρισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης που διαθέτουν μεγάλα περιθώρια επέκτασης ακόμη και στις ζοφερές σημερινές συνθήκες. Ακριβώς γ’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με την κυρίαρχη λογική που επιβάλει κοινωνικοποίηση των ζημιών και ιδιωτικοποίηση των κερδών, αυτός ο εξαιρετικά κερδοφόρος τομέας «έπρεπε» να περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Ο τρόπος με τον οποίον ιδιωτικοποιήθηκε η ΔΩΔΩΝΗ, η «ποιότητα» των νέων ιδιοκτητών που εμπιστεύτηκε το ελληνικό κράτος, ο προδοτικός ρόλος των υφιστάμενων Αγροτικών Συνεταιρισμών, η στάση του τοπικού πολιτικού προσωπικού που δηλώνει υποταγή στη μνημονιακή λαίλαπα και οι  εκβιαστικές τακτικές που υιοθετούνται από τη διοίκηση ανεμπόδιστα, επιβεβαιώνουν την ακολουθούμενη πολιτική και κλονίζουν συθέμελα τόσο το μέλλον της γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας της Ηπείρου όσο και την κοινωνικοοικονομική  υπόσταση του τόπου.

Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαπενταετίας στο χώρο της γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας και οι συνεχόμενες  ανακατατάξεις στη γαλακτοβιομηχανία που αντανακλούν το μεγάλο ενδιαφέρον σ’ έναν εξαιρετικά κερδοφόρο τομέα, πρέπει να μελετηθούν καλά. Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που πιέζονται σε σημείο σύνθλιψης, θα πρέπει να  καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στη νέα «μεταΔΩΔΩΝΗ» εποχή να αξιοποιήσουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτουν: τη γεωφυσική σύνθεση του τόπου μας, την τεράστια πείρα τους στην εκτροφή των ζώων, την εργατικότητα και το πείσμα που επιδεικνύουν στην αναμέτρησή τους με τα στοιχεία της φύσης και τα εξαιρετικά αναγνωρισμένα προϊόντα που παράγουν. Αν τα χαρίσουν στους κερδοσκόπους, θα οδηγηθούν τελικά στον αφανισμό τους.

Ο κτηνοτροφικός κόσμος που επί δεκαετίες στήριζε την ηπειρώτικη οικονομία, διέθετε ένα τείχος προστασίας μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη. Δυστυχώς – και παρά τα σύννεφα που προϊδέαζαν για την καταιγίδα –  δεν κατόρθωσε να αναπτύξει μορφές οργάνωσης ικανές να προασπίσουν τα συμφέροντά του στην επικείμενη αλλαγή συνθηκών. Έτσι αυτή η ασπίδα σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά έχει μετατραπεί σε έναν απολύτως εκμεταλλευτικό μηχανισμό που αφού πάρει ότι μπορέσει θα αποχωρήσει αφήνοντας πίσω του συντρίμμια.

Διαγράφονται  λοιπόν, με εξαιρετική σαφήνεια τρεις προοπτικές για το μέλλον του ηπειρώτη κτηνοτρόφου.

  • Ή θα δημιουργήσει έναν ενιαίο μαχητικό συνδικαλιστικό φορέα που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των εισκομιστών γάλακτος στη νέα ΔΩΔΩΝΗ και σε κάθε άλλη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία του τόπου και που θα ενημερώνει για τις πρακτικές του, τις τακτικές του και τις κινήσεις του ακόμη και τον πιο απομονωμένο κτηνοτρόφο – κι είναι φανερό στον καθένα ότι η μέχρι τώρα δράση του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΔΩΔΩΝΗ» βρίσκεται πολύ πίσω από το σημείο αυτό…
  • Ή θα κάνει στροφή σε άλλες ομαδοποιήσεις και άλλες συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συλλογική διαπραγμάτευση των προϊόντων που παράγονται στις κτηνοτροφικές μονάδες ή ακόμη και την ανάληψη της μεταποίησης του πρωτογενούς παραγόμενου προϊόντος (τυροκόμιση, τυποποίηση, εμπορία) προς όφελος τόσο δικό του όσο και του καταναλωτή – ήδη στον Έβρο, στη Θεσσαλία, στη Φλώρινα έχουμε επιτυχημένα τέτοια παραδείγματα…
  •  Ή τελικά θα εξαναγκαστεί σε μια άγρια εκμετάλλευση, μια σύγχρονη δουλοπαρική σχέση εργασίας,  όπου ο τεράστιος κόπος και τα έξοδα που καταβάλει δεν θα καλύπτουν ούτε το βασικό κόστος διαβίωσης της κτηνοτροφικής οικογένειας – με φυσική απόληξη την εξαθλίωση και  εξαφάνισή της…

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στις νέες συνθήκες θα ξετυλιχθούν και οι τρεις τάσεις. Όσο πιο ευρύτερη και διεκδικητική θα είναι η δράση που θα ξεδιπλωθεί στις κτηνοτροφικές γραμμές με στόχο τις πρώτες δύο προοπτικές, τόσο θα απομακρύνεται η καταστροφική τρίτη «λύση». Δυστυχώς όμως μπορεί να ισχύσει και το αντίστροφο: όσο μικρότερη θα είναι η διεκδίκηση για τις δύο πρώτες προοπτικές, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι διαλυτικές τάσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή του τόπου, πράγμα πού όλοι αναγνωρίζουν ότι θα αποτελέσει το καίριο χτύπημα για την ηπειρώτικη οικονομία συνολικά.

Οι κτηνίατροι της Ηπείρου που υποστηρίζουν την κτηνοτροφική παραγωγή (στον ιδιωτικό ή στον αποψιλωμένο πλέον δημόσιο τομέα), έχουν πλήρη επίγνωση του καθοριστικού ρόλου της στην οικονομική αντοχή της υπαίθρου,  των τεράστιων δυνατοτήτων ανάπτυξης του στρατηγικού αυτού κλάδου αλλά και του νέου πλαισίου που συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν να την τοποθετήσουν. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους και με απόλυτη εμπιστοσύνη στον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής που κουβαλά σημαντική ιστορία στο χώρο, θα παλέψουν προς την κατεύθυνση των δύο πρώτων προοπτικών. Όπως κι αν έχει, ο πρώτος λόγος ανήκει νομοτελειακά στην πρωτοπορία του κτηνοτροφικού κόσμου, η οποία καλείται για άμεση κινητοποίηση…

Γιάννενα, 27 Αυγούστου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 

Ανακοίνωση του ΠΚΣ-Παράρτημα Ηπείρου για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Δωδώνης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των κτηνοτρόφων της ΔΩΔΩΝΗΣ ! Η διοίκηση της βιομηχανίας αρνείται επί μήνες να πληρώσει τους παραγωγούς για το γάλα που παρέδωσαν και ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, τους ειρωνεύεται και τους απειλεί με διώξεις.

Οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην απόγνωση, καθώς χωρίς τα χρωστούμενα, την εκκαθάριση και τις προκαταβολές, είναι αδύνατον να προμηθευτούν τις απαραίτητες ζωοτροφές για να επιβιώσουν τα ζώα τους το χειμώνα. Οι προτάσεις της εταιρείας για προμήθεια ζωοτροφών από «δικούς της» εμπόρους -με το αζημίωτο φυσικά- προκαλούν αγανάκτηση. Χαρακτηριστικό της όλης στάσης της διοίκησης είναι και η κατάργηση ακόμη και των ελάχιστων εποχιακών κτηνιάτρων που διέθετε η ΔΩΔΩΝΗ, ακριβώς τη στιγμή που οι μνημονιακές πολιτικές διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες, φορτώνοντας το κόστος στους κτηνοτρόφους.

Οι δήθεν ιδιοκτήτες της ΔΩΔΩΝΗΣ, νομίζουν πως η κυβερνητική στήριξη που τους παρέδωσε τσάμπα τη μεγαλύτερη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της χώρας και τα τερτίπια των τοπικών παραγόντων που -έμμεσα ή άμεσα – στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, θα μπορέσουν να καταπνίξουν τη δίκαιη οργή των κτηνοτρόφων. Είναι όμως βαθιά νυχτωμένοι! Η ΔΩΔΩΝΗ φτιάχτηκε με τον ιδρώτα των παραγωγών και των εργαζομένων και έδωσε ψωμί επί δεκαετίες στους ανθρώπους της περιοχής. Δεν ανήκει στους γραβατωμένους εκτελεστές της κυβέρνησης και της τρόικας ούτε στους τυχάρπαστους «επενδυτές». Ο αγώνας των κτηνοτρόφων θα πει την τελευταία λέξη !

ð   Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τη σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση / χάρισμα της ΔΩΔΩΝΗΣ – Να φύγουν τώρα οι τσαμπατζήδες – Να περάσει η ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των παραγωγών !

ð   Να πληρωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για το γάλα που παρέδωσαν – Να δοθεί η εκκαθάριση κι οι προκαταβολές όπως κάθε χρόνο !

ð   Όχι στην πολιτική των απολύσεων, των πειθαρχικών, της διάλυσης της δημόσιας κτηνιατρικής υπηρεσίας και των διατροφικών σκανδάλων – Άμεσες προσλήψεις γεωτεχνικών για τη στήριξη των παραγωγών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

ð   ΔΩΔΩΝΗ συνεταιριστική, που θα λειτουργεί με κρατική στήριξη και υπό τον έλεγχο των άμεσων παραγωγών.

ð   ΔΩΔΩΝΗ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και την κάλυψη των αναγκών του λαού κι όχι για τα κέρδη των λίγων !

Γιάννενα, 25/07/2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 10-02-2013

Η Γεν. Συνέλευση του Π.Κ.Σ. συγκαλείται εν μέσω εξελίξεων στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα. Η ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου ζωής του λαού, των εργαζομένων και κυρίως η οπισθοδρόμηση στις κατακτήσεις του και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά του, διαμορφώνουν το πλαίσιο (οικονομικό και κοινωνικό) μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται επαγγελματικά και κοινωνικά ο Έλληνας Κτηνίατρος.

Ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του περιβάλλοντος είναι η κρατική βία και αυταρχισμός στην άσκηση στοιχειωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών κλάδων εργαζομένων, σε στοιχειώδη μέτωπα όπως αυτό της διαμαρτυρίας, της διεκδίκησης, της απεργίας. Βία δεν είναι μόνο τα ΜΑΤ και η καταστολή. Βία είναι και η «σπέκουλα», η διαπόμπευση, ο οικονομικός εκβιασμός σε συμβασιούχους, χαμηλόμισθους, ανέργους, χρεωμένους…!!!

Η Γεν. Συνέλευση του Π.Κ.Σ. εκτιμά ότι τα κυριότερα μέτωπα στα οποία καλείται η Δ.Ε. να ανταποκριθεί το επόμενο διάστημα θα είναι:

– Tο μέτωπο της  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας .

– Το μέτωπο απολύσεων συναδέλφων.

– Η απλήρωτη, αδήλωτη εργασία συναδέλφων κυρίως στο χώρο των Ιατρείων Μικρών    Ζώων.

– Η απορρόφηση συναδέλφων σε προγράμματα όπως ΕΛΓΑ, προγράμματα Δ/νσεων  Κτηνιατρικής (βρουκέλλωση, αφθώδης) κ.λ.π.

– Το Προεδρικό Διάταγμα για τον εγκεκριμένο κτηνίατρο.

-Ο ορισμός κανόνων δεοντολογίας στην άσκηση του επαγγέλματος στα Ιατρεία Μικρών Ζώων.

Η Δ.Ε. εξουσιοδοτείται:

– Να προχωρήσει σε υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

– Να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες των Ιατρείων Μικρών Ζώων για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους υπαλλήλους τους, ώστε να μην επιτρέπεται η απλήρωτη, αδήλωτη εργασία.

– Να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ στην εκτίμηση των αναγκών σε θέσεις συμβασιούχων Κτηνιάτρων και στην παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο όπως και στην Επιτροπή Κτηνιατρικών θεμάτων.

– Να ανοίξει ιδιαίτερα το ζήτημα της πρόσληψης Κτηνιάτρων στα προγράμματα αντιμετώπισης της λύσσας.

– Να παρακολουθήσει και να παρουσιάσει στους συναδέλφους τα σχέδια Π.Δ. για τον εγκεκριμένο κτηνίατρο.

-Να τοποθετηθεί στη βάση των έως τώρα αποφάσεων των Γεν. Συνελεύσεων πάνω στο θέμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου (ασφάλιση, αμοιβές).

– Να παρουσιάσει ΝΕΟ καταστατικό πλαίσιο δεοντολογίας που να ανταποκρίνεται και στον προσδιορισμό του πειθαρχικού παραπτώματος αλλά και στις ποινές, στις νέες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

-Να διεκδικήσει τη διατήρηση της  απόδειξης  παροχής υπηρεσιών ως τεκμήριο πράξεων προς εταιρείες.

Η  Δ.Ε. δεσμεύεται  για τη διερεύνηση των εργασιακών σχέσεων των residents στις κλινικές του Α.Π.Θ.

Η Γεν. Συνέλευση ζητά από τη Δ.Ε. και τις Δ.Ε. των παραρτημάτων την οργάνωση ημερίδων με θέμα τη λύσσα και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από πλευράς των κτηνιάτρων, θέμα που εμπεριέχει και το νέο ανταγωνιστικό σε αθέμιτη βάση περιβάλλον άσκησης του επαγγέλματος.

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: ΚΟΡΣΑΒΒΙΔΗΣ ΗΛ. , ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ  ΑΘ.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ: ΜΠΕΛΝΤΕΚΟΥ Κ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΘ.

ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ Γ.

ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗΣ ΕΡ.

ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ Δ.

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Κ.

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Λ.

ΚΑΝΟΥΡΗΣ ΑΝ.

ΜΠΕΛΝΤΕΚΟΥ Κ.

ΜΠΙΛΙΑΣ Γ.

ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗΣ ΕΡ.

ΦΘΕΝΑΚΗΣ Γ.   

Απόφαση Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Σύλλογου – Παράρτημα Ηπείρου για την απεργία της 20/02/13

ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΛΕΣ Κ’ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΑ…

Όταν για τα κανάλια και την κυβέρνηση οι κτηνίατροι είναι είτε τεμπέληδες δημόσιοι είτε φοροφυγάδες ιδιώτες… Όταν οι φόροι μας αδειάζουν τις τσέπες… Όταν πληρώνουμε ενοίκιο για τα ίδια μας τα σπίτια με το χαράτσι της ΔΕΗ… Όταν οι μισθοί των συναδέλφων μειώνονται όλο και περισσότερο… Όταν στο δημόσιο τομέα ετοιμάζονται απολύσεις με πρόσχημα την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και στον ιδιωτικό χωρίς κανένα πρόσχημα…

Όταν μας αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για να πάρουμε μειωμένες συντάξεις στα εβδομήντα και μας (ξανά) βάζουν να πληρώνουμε εξετάσεις και φάρμακα… Όταν τα νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες τους στους ανασφάλιστους και τις ανοίγουν στις πολυεθνικές και στους Χρυσαυγίτες…

Όταν οι κτηνίατροι με το νέο νομοσχέδιο πετιούνται έξω από τον εργαστηριακό έλεγχο τροφίμων… Όταν ετοιμάζουν νόμους για να ταΐζουν τον κόσμο με ληγμένα τρόφιμα. Όταν βαφτίζουν υγειονομική βόμβα τους μετανάστες και τις «οροθετικές» κοπέλες ενώ η λύσσα χτυπάει την πόρτα μας…

Όταν για τη ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής δεν προσλαμβάνονται γεωτεχνικοί αλλά ΜΑΤατζήδες… Όταν η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την κτηνοτροφία στηρίζει τα φασιστικά κτήνη… Όταν βαφτίζουν ανάπτυξη τα σκλαβοπάζαρα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, το αίσχος των ΧΥΤΑ και το ξεπούλημα των δασών στους χρυσοθήρες…

Όταν μας καλούν να γιορτάσουμε τα εκατό χρόνια ελευθερίας της πόλης παρελαύνοντας μπροστά στους νοσταλγούς της χούντας και του ναζισμού. Όταν μας λεν πως τα 586 ευρώ μικτά παραείναι πολλά… Όταν τα παιδιά μας θεωρούνται τεκμήριο… Όταν η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 62% – και που να υπολόγιζαν και τους κτηνίατρους, που δεν μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων… Όταν γύρω μας καλπάζει η φτώχεια, η ανασφάλεια και η εξαθλίωση… Όταν μας σερβίρουν κουτόχορτο για να ταΐζουμε τα παιδιά μας -στην καλύτερη περίπτωση- άλογα…

… ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ !!!

Κόντρα στο συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής, της ήττας και της υποταγής διαδηλώνουμε μαχητικά μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλο τον ελληνικό λαό, μέχρι να πάνε στα τσακίδια η τρόικα και οι κυβερνήσεις της ανεργίας και της καταστολής. Είναι καιρός να βάλουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας πάνω από τα κέρδη των τραπεζιτών και την τρομοκρατία των καναλιών, να βάλουμε τα όνειρα μας πάνω από τον εφιάλτη των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής!

ΣΤΙΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤ’ ΑΥΓΑ ΜΑΣ,

ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΜΕΞΟΥΝ,

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ!

ΣΤΙΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !

Όλοι στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30 το πρωί!

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος – Παράρτημα Ηπείρου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τρεις μόλις ημέρες μετά από τη Γενική Συνέλευση του Π.Κ.Σ., η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής (ή μέρος αυτής) καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του συλλόγου ένα κείμενο ως απόφαση του συλλόγου για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό. Επρόκειτο για το μοναδικό κείμενο στο όνομα συλλόγου που υπερασπίστηκε το δικαίωμα κάποιων δήθεν νοικοκυραίων στην αυτοδικία και ζητούσε την τιμωρία ενός δολοφόνου παιδιού μόνο στην περίπτωση που αποδεικνυόταν η πρόθεση για ανθρωποκτονία, αφού χαρακτήρισε το περιστατικό «μεμονωμένο», εν δυνάμει αποτέλεσμα τυχαίας πράξης. Το γεγονός ότι αυτό το κείμενο αποσύρθηκε δεν αρκεί από μόνο του για να αντιστρέψει το αίσθημα ντροπής που ένιωσε κάθε κτηνίατρος διαβάζοντάς το.
Συνέχεια